Buurtbemiddeling lost al 25 jaar burenruzies succesvol op

Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - De maand september staat in het teken van het 25-jarig bestaan van buurtbemiddeling in Nederland. 

Volgens een inschatting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) werden in die tijd ruim 180.000 conflicten tussen buren gemeld bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Het lukt buurtbemiddelaars om in 7 van de 10 situaties buren te helpen naar een oplossing voor hun probleem.

Landelijke cijfers

Als je een conflict hebt met je buren, dan zit je thuis niet lekker meer op de bank. Soms verziekt een burenruzie zelfs je dagelijks leven of beïnvloedt het je werk. 3.500 getrainde bemiddelaars in heel Nederland zorgen ervoor dat buren samen een oplossing vinden voor hun conflict. Deze gratis dienstverlening in gemeenten zorgt er al 25 jaar voor dat buurtbewoners weer on speaking terms komen. Intussen bieden meer dan 300 gemeenten hun inwoners buurtbemiddeling aan.

Buurtbemiddeling is onmisbaar

Buurtbemiddeling is onmisbaar, blijkt uit onderzoek en landelijke kengetallen. Buurtbemiddeling vermindert de ervaren overlast, verkleint de kans op escalatie tot strafbare feiten en vergroot het gevoel van veiligheid. Daarnaast heeft het een positief effect op de gezondheid van mensen doordat stress, veroorzaakt door het conflict, vermindert bij het vinden van een oplossing.

Geluidsoverlast is de meest gemelde klacht, gevolgd door pesten/lastig vallen en ‘buitenproblemen’ zoals overhangende takken, de schutting, stankoverlast van de barbecue of dieren. Veel Nederlanders ervaren dagelijks burenoverlast.

Buurtbemiddeling verbetert leefbaarheid

Buurtbemiddeling vervult een belangrijke rol in wijken en buurten. Het heeft een positief effect op de leefbaarheid in een gemeente. Het vergroot het veiligheidsgevoel van inwoners en verbetert de sociale samenhang en gemeenschapszin in buurten. Daarnaast voelen bewoners zich na een bemiddeling zelfredzamer. Ze weten wat ze in een volgende situatie kunnen doen en hebben meer vertrouwen in hun eigen oplossingsvermogen.

Buurtbemiddeling binnen de gemeente Heerenveen

Ook in de gemeente Heerenveen kunnen inwoners een beroep doen op buurtbemiddeling. Stichting Caleidoscoop biedt dit, in samenwerking met de gemeente Heerenveen, gratis aan. Een enthousiaste groep getrainde en onafhankelijke vrijwilligers helpt, onder leiding van coördinator Raimunda Hörmann, buren om conflicten of problemen samen zo goed mogelijk op te lossen.

Het eerste advies is om, zodra je je ergert, het gesprek aan te gaan met de buren. Lukt dat niet, schakel dan op tijd hulp in van buurtbemiddeling.

Meer weten? Bezoek Caleidoscoop aan de Weegbree 72 in Heerenveen, bel met 0513-629 090 of mail naar aanvraag@bbheerenveen.nl.

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden