BordjeVol helpt mantelzorgers om hulp te vragen

HEERENVEEN - Inzicht wat er allemaal op je bordje ligt kan je helpen om in te zien of dit nog reeël is vertelt Ellen Akkerman, opbouwwerker bij Caleidoscoop in Heerenveen.

 Het is juist de opeenstapeling van dingen en de vaak langdurende situatie die het moeilijk maken om aan te geven waarin je ondersteuning zou kunnen gebruiken”. Sophia Cuperus oprichter van Stichting Mom (Moeders Ondersteunen Moeders) weet uit eigen ervaring waarom het zo belangrijk is om deze  balans te houden in de taken die je moet doen en taken die je misschien kunt uitbesteden.

 Woensdag 30 september organiseerde stichting MOM in samenwerking met Caleidoscoop een workshop  ‘BordjeVol’. 8 moeders, die intensief zorgen voor hun kind met een beperking hebben de workshop bijgewoond in Wijkcentrum  de As in Heerenveen.

Coriena*  is een  moeder van een 7 jarige zoon met een ernstige beperking die 24 uur per dag zorg nodig heeft, daarnaast zorgt ze ook nog een puberzoon van 13 jaar. ‘De afgelopen jaren is er steeds meer zorg bij gekomen waardoor het voor mij ook steeds zwaarder wordt.

Als alleenstaande moeder komt de zorg van mijn kinderen voor een groot deel op mijn schouders terecht. Ik ben niet alleen moeder maar ook zorgmanager, verpleegkundige en boekhouder. Omdat ik graag wil dat mijn zoon thuis blijft wonen heb ik het er graag voor over, maar ik hou te weinig tijd over voor ontspanning.”
Door ‘BordjeVol’ kreeg Coriena inzicht in haar dagelijkse activiteiten en viel het haar op dat ze veel tijd kwijt was  aan tuinieren ‘het gras staat alweer een meter hoog’ lacht ze. Het zou fijn zijn als ik daar wat ondersteuning bij zou kunnen krijgen. Maar het vragen om hulp  vind Coriena nog wel erg lastig. Misschien is het toch eens goed om over na te denken wie in mijn netwerk mij  hierin zou kunnen ondersteunen denkt ze.” Met de tips van Ellen Akkerman en de andere moeders heeft Coriena wat tools in handen om aan de slag te gaan in haar thuissituatie.

‘BordjeVol’ is een methode waarbij mantelzorgers heel specifiek inzicht krijgen in de aspecten die het voor hen  zwaar maken. Met behulp van een aantal vragen en kaartjes worden activiteiten die energie kosten (of juist opleveren) in kaart gebracht zodat hier een plan gemaakt kan worden om overbelastig te voorkomen.

Want, als je goed voor je zelf zorgt, kun je ook voor de ander beter zorgen!

Wilt u als mantelzorger ook eens kijken hoe vol uw bordje is? Neem dan gerust contact  op met  Sophia Cuperus  info@stichtingmom.nl of neem een kijkje op onze website www. Stichtingmom.nl

*ivm de privacy zijn is de naam van Coriena gefingeerd
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden