Bontebok begint letterlijk te proeven aan succes

Algemeen
Afbeelding

BONTEBOK- Afgelopen zaterdag 16 oktober werd rond 17.00 uur het eerste flesje Bontebok Bokbier door wethouder Jelle Zoetendal feestelijk geïntroduceerd. Na het succesvolle foodfestival, de culinaire wandeling rûntsje Bontebok, de goede ontvangst van het stoere Bontebokse Triple bier was ook het introductiefeest een groot succes.

Het dorpje dat zijn naam dankt aan een café De Bontebok, wat rond 1683 aan de Compangnonsvaart bij de sluis stond, eert zijn bourgondische historie. Ruim 400 jaar nadat aan de Compagnonsvaart schippers konden genieten van een goed glas bier en een sobere maaltijd zaten zaterdag meer dan 350 bezoekers te proosten op het nieuwe Fryske streekproduct.

Het speciaalbiertje wat in nauwe samenwerking met brouwerij De Noarder Dragt uit Drachten werd geproduceerd is heel goed ontvangen. Menig glas werd grondig bestudeerd, besproken waarbij eindelijk weer eens het leven letterlijk ouderwets kon worden gevierd.

Timo van de Ven, voorzitter van het Flayelfeest vertelde over de cultuurhistorische geschiedenis van het dorp en feliciteerde het dorp met dit nieuwe smakelijke initiatief waarbij de opbrengst van het bier geheel aan het dorp wordt geschonken.

’s Avonds werden de bezoekers overdonderd door de Germaanse God Donar op zijn Frysk Tonger met zijn onstuimige gemaal vrouwen. Tonger proostte samen met een erelid van Floralia stevig op het nieuwe bier. De naamgeving van het bokbier, zou een verband hebben met Tonger, half mens, half bok welke tegelijker tijd de vruchtbaarheid symboliseert.

De nieuwe gerst- of tarwe oogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. Aan het eind van de zomer kon de gerst of tarwe worden geoogst en dus kon worden gestart met het brouwproces.

Op diverse locaties is zowel het Triple als het herfstkleurige speciaalbier verkrijgbaar.

Deze week in de papieren GrootHeerenveen een uitgebreide reportage over het Bonte Bokbier.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding