Avondklok naar 22.00 uur, alle geldende maatregelen drie weken verlengt

HEERENVEEN - Vanaf volgende week woensdag gaat de avondklok een uur later in. Dat premier Mark Rutte dinsdagavond bekend gemaakt in een persconferentie.  De eindtijd van de avondklok blijft 04.30 uur.

Maandag na het Veiligheidsberaad werd al duidelijk dat veel burgemeesters het beginpunt van de maatregel wilden verplaatsen van 21.00 naar 22.00 uur. De burgemeesters wezen op de zomertijd (die zondag ingaat), waardoor het langer licht is 's avonds.

Daarnaast begint half april de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Die gaan dan vaak na zonsondergang naar familie voor het breken van de vasten.

Verder geen versoepelingen

Het verleggen van de begintijd van de avondklok is ook het enige positieve van de persconferentie. Vanwege oplopende cijfers en druk op de ziekenhuizen ziet het kabinet geen ruimte voor verdere versoepelingen. Alle geldende maatregelen zijn verlengt tot dinsdag 20 april. Dit is opnieuw een klap voor de horeca, detailhandel en hoger onderwijs. Het openstellen van de terrassen, scholen en verruimen van de winkeltijden rond 31 maart gaat niet door. Dit was het streven als de cijfers zouden dalen. 

Op dinsdagavond 13 april is er opnieuw een persconferentie.