Appeltjes van Oranjewoud: sap van Stichting Fryske Frucht bij het ontbijt

Algemeen

ORANJEWOUD - De hele maand oktober kunnen Friezen weer appels doneren aan Stichting Fryske Frucht met de jaarlijkse inzamelweken. 

Van die appels wordt onder meer sap gemaakt, dat wordt weer aan horeca, B&B’s en winkels verkocht. Zo moet het fruit niet verloren gaan, maar een duurzame bestemming krijgen. Dat is de missie van Stichting Fryske Frucht: een plek vinden voor fruit dat anders wordt weggegooid.

Met name in de Friese Wouden zijn veel fruitbomen te vinden. Met het geld dat het fruit opbrengt, kan het volgende jaar opnieuw appelsap gebotteld worden.

Een goede plek

Tjitte de Wolff van Stichting Fryske Frucht vertelt dat ze op dit moment bezig zijn om de oogst van dit jaar binnen te halen. ‘De kwaliteit is tot nu toe prachtig, we hebben veel appelrassen. Appels vallen van de boom, maar krijgen niet altijd een goede plek. Mensen weten het niet, maar wij halen ze gratis op. Ook peren en cranberry’s. We zeten kratten neer of mensen kunnen ze naar inleverpunten brengen.’ De Wolff is ook de baas van Hotel Tjaarda in Oranjewoud. Daar kunnen gasten bij het ontbijt appelsap van de stichting drinken.

Mensen kunnen met hun appels terecht bij negen inleverpunten. Dat is bij Hof van de Koning in Heerenveen, Het Spijshuys in Boarnburgum, De Pleats in Burgum, De Herberg van Smallingerland in Rottevalle, Café Marktzicht in Drachten, It Griene Nest in Sumar, De Bosberg in Appelscha, Hotel Lunia in Oldeberkoop, Op ‘e Stal in Buitenpost en de familie Jonker in Noardburgum.

Voorzitter Wibo de Vries van de stichting woont in Donkerbroek. Hij heeft zelf een flinke boomgaard. De Vries: ‘In deze boomgaard staan appel- en perenbomen. En met name oude appelrassen, niet de Granny Smith of Jonagold, maar bijvoorbeeld de Notarisappel. Wij hebben ze er zelf geplaatst. Niet alleen achter huis, maar ook op een stuk land. Op deze boomgaard staan ruim 100 appelbomen.’

Het plukken van de appels is nog een flinke klus. ‘Als je een beetje boom moet snoeien, ben je zo een uur bezig. Wij doen veel in samenwerking met de Snoeibrigade. De meest late soorten hangen nog, die worden er volgend jaar af gehaald. Wij hebben zo’n 6.000 kilo van de bomen gehaald. Dat gaat in appelsap, maar ook in andere producten,’ zegt De Vries.

Oude fruitrassen

Juist de zeldzame appelrassen zijn zo mooi, vindt De Vries. ‘Die oude rassen zijn belangrijk omdat er veel van uitsterven. Dat geldt ook voor de bomen met hoogstam, daar is het lastiger om appels uit te plukken. En in deze coronacrisis is het goed om aandacht te vragen voor streekproducten.’

Op 27 oktober is er een appeltaartwedstrijd en dan wordt ook het eerste flesje gepresenteerd van de oost van dit jaar.