Akkrumer ijsvereniging Foarút bereidt zich voor op winterweer

AKKRUM - Het kleine beetje ijs dat begin deze week nog op de Friese ijsbanen lag, is inmiddels weggesmolten. 

Maar met winterweer op komst, hebben de ijsbanen goede hoop dat er volgende week weer echt weer kan worden geschaatst. Alleen sneeuw zou nog roet in het eten kunnen gooien. Want sneeuw en ijs, dat is geen goede combinatie, vertelt voorzitter André Tanis van ijsvereniging Foarút in Akkrum.

Er is nu nog geen ijs te bekennen op de ijsbaan van Akkrum. Of er kan worden geschaatst, hangt volledig af van hoe veel sneeuw er valt en wanneer. Voorzitter André Tanis van Foarút: "We hopen dat als er sneeuw komt de baan nog niet bevroren is. Dan gaat de sneeuw wel het water in."

Als de sneeuw echter bovenop het ijs valt, is het een ander verhaal. Tanis: "Dan kunnen we niet met de machines vegen. Dan moet het handmatig en dan moet je wel weten of het ijs het houdt." Als het echt min tien vriest en de temperatuur overdag niet boven het vriespunt uitkomt, zijn er volgens Tanis maar twee nachten vorst nodig om een geschikte ijslaag te krijgen. "Dan komt het wel goed."

Voor nu is het echter afwachten. "We kunnen nu nog niks", zegt bestuurslid Sjirk de Vries. "Als het straks zo ver is, moet er sneeuw worden geveegd. Maar dan moet er wel eerst zo'n zes, zeven centimeter sneeuw liggen." Drie jaar geleden was de ijsbaan van Akkrum voor het laatst open. De Vries: "Maar dat was maar een paar dagen." Omdat het ijs dun was, moest er toen een keuze worden gemaakt in wie het ijs op mocht: kinderen wel, maar ouders niet.

Dit jaar moet er ook een selectie worden gemaakt, maar dan om een hele andere reden: het coronavirus. "We moeten zorgen dat er niet te veel mensen op de baan komen en misschien wel in blokken werken." Wat Foarút-bestuurslid Astrid van der Veen betreft, hebben kinderen dit jaar voorrang. "Die hebben al heel lang niet kunnen schaatsen en die moeten we de kans geven om het ijs op te kunnen."

Protocol

Inmiddels heeft Veiligheidsregio Fryslân een protocol opgesteld voor schaatsen op de natuurijsbanen. Mensen van alle leeftijden mogen het ijs op. Een ijsbaan kan natuurlijk ook niet zonder de 'koek en zopie', maar samenkomen mag niet. In het protocol staat dat zo'n kraampje wel gewoon mag, maar mensen moeten dan afstand houden.

Omrop Fryslân ging vrijdag langs bij de Akkrumer ijsvereniging. Klik HIER om de reportage te bekijken!