AKKRUM - Akkrum/Nes is een dorp dat bekend staat om de gezelligheid en watersport, maar wat maakt het dorp nou echt zo gezellig? Wij spraken met Sietze Eelsingh en Wytske Bos over hoe het is om in Akkrum te wonen en waarom je er zou blijven wonen. 

Sietze Eelsingh woont zijn hele leven al in Akkrum, hij is hier geboren en nooit weg gegaan. Hij zit in vele commissies, wil altijd alles wel doen voor het dorp en zal dat ook altijd blijven doen. Hij voelt zich hier thuis en zou niet ergens anders willen wonen. ‘’ Ik heb alle voorzieningen hier, dus is de drang om te verhuizen minder.’’ Wytske denkt hier hetzelfde over; ‘’ ik woon hier nog, omdat ik hier ben geboren en het voelt als mijn thuis.’’ Waardoor de mensen zo goed met elkaar kunnen en het als thuis voelt? Volgens Wytske en Sietze komt dat doordat de mensen bij het dorp worden betrokken, er worden veel evenementen georganiseerd waar iedereen in de organisatie uit het dorp komt en het hele dorp op het evenement af komt. Dan wordt er een Akkrumer Merke georganiseerd en dan weer een Piratenfestijn. Niet alleen het hele dorp komt erop af, maar ook de toeristen die op dat moment in het dorp zijn. Er zijn in de zomer vaak wel aardig wat toeristen. Ze zitten dan vaak in Tusken de Marren, het vakantiepark van Akkrum/Nes. Of zijn dan met de boot in de jachthaven. Wytske werkt bij de bakker en hier merkt ze dan ook dat er veel toeristen zijn, maar opstap merkt zij er niks van 

Corona 

Nu er corona is, is alles natuurlijk wel anders. Alle evenementen van het jaar zijn afgelast. Ze zijn wel aan het kijken of er wat georganiseerd kan worden, maar daar gaan ze niet vanuit. Afgelopen jaar zijn er ook al veel evenementen afgelast, maar de jeugd van het dorp liet zien hoeveel bijv. Akkrumer Merke voor hun betekend en hielden hun eigen Akkrumer MerkeAan dit soort acties kun je zien dat Akkrum een hecht dorp is, waar je je thuis kunt voelen. Iedereen is welkom en zoals wytske zegt: ‘’ ons kent ons, jong kent oud en oud kent jong.’’ Zo kennen de ondernemers de mensen in het dorp ook. Wytske en Sietze kopen dan ook beide liever lokaal dan bij grote merken. ‘’ Natuurlijk koop ik ook dingen bij grote merken zoals kleding, omdat dat gewoon wat goedkoper is, maar ik ga graag het dorp even in om bij het Kaashuis, de bakker en de slager langs te gaan’’ zegt Wytske.