Afval is geen afval (meer) op De Tjongerschool

Algemeen
Afbeelding

MILDAM - Woensdag 22 maart opende wethouder Gerrie Rozema van de Gemeente Heerenveen, de afvalkathedraal in de centrale hal van De Tjongerschool in Mildam. 

Het thema ‘Aarde’ op de basisschool kwam hiermee ten einde, maar de bewustwording van recycling en zelfs een circulaire economie gaat door. Kinderen zijn tegenwoordig ook thuis aan het knutselen met melkpakken en andere vormen van afval!

Thematisch onderwijs en betrokken ouders

Begin januari startte de basisschool met het thema ‘Aarde’ en hieraan zijn verschillende schoolvakken gekoppeld. Zo kregen kinderen een gastles van externe partijen en ouders, waaronder Nienke Mol. Namens het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie uit Meppel, vertelde zij over de toekomst van afval, recyclen en zelfs circulair leven.

Directeur Nancy Liepert vertelt: “Na deze presentatie hebben de kinderen van groep 5 t/ 8 gebouwd aan een grote afvalkathedraal van dozen, karton, blik, potjes en afbreekbare schroeven. In de kathedraal, echt een plek waarin de kinderen ook samen komen om met elkaar te leren en te werken, zijn details te zien zoals een brievenbus, windmolentje, kroonluchter, schemerlamp en tevens een klein toilet! Kunstenaar Botas ging ook met de kinderen aan de slag door goed te kijken naar bestaande spullen en materialen om hier nieuwe dingen van te creëren. De hele school is op deze wijze betrokken bij het thema. Ik kijk terug op een zeer geslaagde ochtend waarin ik vooral de kinderen erg trots zag zijn voor alle aandacht die er was voor hun bouwwerk(en).”

Minder dan 100kg per persoon

Wethouder Rozema opende met enthousiasme de kathedraal en sprak met de kinderen over de nuttige functie van afval. Afval kan zelfs ‘mooi’ worden vertaald in slingers, gebouwen en andere functionele objecten. Zij gaf aan dat de inwoners van de gemeente Heerenveen het beste scoren in Friesland aangaande afvalscheiding. Met minder dan 100kg afval per persoon per jaar doet de gemeente Heerenveen een goede stap richting een duurzame economie. Het bewust maken van de schoolkinderen hoort hierbij. Na de opening maakte wethouder Rozema een rondgang langs alle klassen om, mede namens NICE, aan ieder kind een officieel Bouwmeesterdiploma uit te reiken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding