Aftrap Sociaal Tuinieren in Heerenveen door Present Heerenveen

HEERENVEEN - De eerste drie tuinen rondom het nieuwe landelijke project Sociaal Tuinieren waar de stichting Present Heerenveen mee van start gaat, worden zaterdag 20 mei onder handen genomen. Dat gebeurt aan de Amelandlaan.

Rondom het project lanceerde Present Heerenveen samen met de Regiobank Oudehaske eerder een online campagne voor de aanschaf van de eerste benodigde materialen. De teller van de campagne die loopt tot en met 17 mei staat ondertussen op 825 euro. De campagne zelf is onderdeel van een bredere actie om geld in te zamelen middels sponsoren en bijvoorbeeld donateurs, zodat het een blijvend project kan worden in de gemeente Heerenveen. Dat geld wordt besteed aan onder andere beplanting, kunstmest, gereedschap, andere benodigde spullen en de inzet van een tuinarchitect.

Samen met de buurt

Het doel van Sociaal Tuinieren is om als stichting Present samen met bewoners de buurt onderhoudsvriendelijker te maken, helpen met duurzaam tuinieren, het klimaatbestendig maken van de omgeving en te strijden tegen eenzaamheid.

Het onderhoud zelf vindt plaats in de voortuin en gebeurt bij mensen van wie de tuin is verwaarloosd doordat zij zelf niet de financiën, het fysiek of een netwerk om zich heen hebben om de tuin op te knappen.

Door de voortuin samen met de buurt en andere vrijwilligers onder handen te nemen ontstaat tussen de persoon van wie de tuin wordt opgeknapt en de hulpgevers ook onderling contact, wat weer zorgt voor verbinding en mogelijke vervolgcontacten.

Het project, waarbij ook de gemeente Heerenveen en woningcorporaties zijn betrokken, wordt door andere Present-stichtingen ook al succesvol toegepast in diverse steden en dorpen in heel Nederland.