Voorgevel uitgebrand rijksmonument in Gorredijk verloren gegaan

GORREDIJK - Een uitslaande brand heeft donderdagavond een monumentaal pand aan de Kerkewal in Gorredijk in de as gelegd. De voorgevel van het gebouw is daarbij ook verloren gegaan. Door de brand was de voorgevel instabiel geworden en dat leverde instortingsgevaar op.

Ook het gebouw naast het monumentale pand is verloren gegaan door de brand. De twee gebouwen waren met elkaar verbonden en werden vroeger gebruikt als fietsenzaak. Ze stonden allebei al jaren leeg.
Het oudste gebouw is een rijksmonument uit 1776. Brandweerwoordvoerder Jan Kees Toxopeus had eerder nog hoop dat de voorgevel kon worden behouden, maar dat is niet gelukt.

De brandweer kon voorkomen dat de vlammen oversloegen naar een derde gebouw. Acht naastgelegen huizen en andere gebouwen werden ontruimd. De bewoners konden weer terug naar hun huizen nadat het sein 'brand meester' was gegeven, even na middernacht.

Bij de brand zijn geen mensen gewond geraakt. Omdat het om een uitslaande brand ging en omdat er veel bebouwing omheen staat, schaalde de brandweer groot op.

Oorzaak nog onduidelijk

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is geweest. De recherche en de Forensiche Opsporing doen vrijdag onderzoek op locatie. Ook wordt er onderzocht of het om brandstichting gaat. De politie roept getuigen op om contact op te nemen.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden