Verdachte bankhelpdeskfraude meldt zich bij politie

HEERENVEEN - Eén van de mannen die verdacht wordt gebruik te hebben gemaakt van de bankrekeningen van een slachtoffer van bankhelpdeskfraude in Heerenveen heeft zichzelf bij de politie gemeld. 

Afgelopen maandag werd hier aandacht aan besteed in het programma Opsporing NL. De politie gaat de verdachte verhoren.  De politie is nog steeds op zoek naar de andere twee verdachten. Heb jij informatie? Die is nog steeds erg welkom. Bel dan via de Opsporingstiplijn 0800 – 60 70 of als je anoniem wilt blijven Misdaad Anoniem 0800 - 7000.

Oorspronkelijke bericht

Op woensdag 12 januari 2022 omstreeks 17.00 uur werd een 74-jarige inwoner van Heerenveen gebeld door een vrouw die zich voordeed als medewerkster van de fraude-afdeling van een bank. Zij vertelde dat er mogelijk fraude werd gepleegd met zijn bankrekening en bankpas.

Er was volgens de persoon die zich voordeed als medewerkster van de bank een nieuwe bankpas aangevraagd voor de bankrekening van het slachtoffer. Mogelijk was zijn bankpas namelijk 'geskimd'.
Om fraude te voorkomen moest de 74-jarige al zijn bankpassen en pincodes van al de bankrekeningen die hij had in een enveloppe doen. Een medewerker van de bank zou de enveloppe later die dag ophalen.

De zogenaamde fraudemedewerkster van de bank wist door list en bedrog het slachtoffer zo ver te krijgen dat hij zijn eigen bankpas en de pas van een bankrekening die hij als penningmeester beheerde, overhandigde aan een vrouw die even later zo rond 17.30 uur bij hem aan de deur kwam.

Vervolgens kwam het slachtoffer er op 13 januari achter dat er grote geldbedragen overgemaakt waren naar zes onbekende rekeningen. Ook werden er bij geldautomaten in Heerenveen en Leeuwarden grote bedragen geld opgenomen.