Politiechef over schietincident: "Ik denk dat het een verkeerde inschatting is geweest"

Foto: Omrop Fryslân

HEERENVEEN - De politieagent die deze week in Heerenveen op een trekker schoot, heeft volgens hoofdcommissaris Gery Veldhuis van politie Noord-Nederland een verkeerde inschatting gemaakt. Dat zegt Veldhuis in een interview met de NRC.

Eerder deze week deed Veldhuis al uitgebreid zijn verhaal voor de camera van Omrop Fryslân. Daarin sprak hij van "een zeer betreurenswaardige situatie waarbij achteraf bleek dat een 16-jarige jongen het gevaar heeft gelopen het leven te laten."

Onderzoek

Hoewel hij zich naar eigen zeggen niet mag uitlaten over de feiten en er nog onderzoek wordt gedaan naar de zaak, lijkt Veldhuis nu al een voorschot te nemen op de uitkomst van het rapport. De politieagent schoot omdat hij naar eigen zeggen dacht dat de 16-jarige tractorbestuurder in wilde rijden op de politieagent.
"Hij heeft tegen mij gezegd dat hij beducht was voor de veiligheid van de medewerkers met wie hij daar optrad. Ik denk dat het een verkeerde inschatting is geweest", zegt Veldhuis tegen de krant.

"Betreurenswaardige situatie"

Bij Omrop Fryslân zei Veldhuis al dat het incident grote impact heeft op het hele politiecorps. "En wat ik ook geweldig betreur, is dat één van mijn medewerkers zich in de situatie heeft gevoeld dat-ie meende dat te moeten doen. Al dan niet terecht, daarover kan ik niets zeggen."
De zaak tegen de 16-jarige Jouke is geseponeerd. De familie van de jongen wilde aangifte doen tegen de agent, maar ziet hier eerst van af. De Rijksrecherche doet nog onderzoek naar de zaak.