Opnieuw sluiting ‘drugspand’ in Heerenveen

Foto: Archief

HEERENVEEN - Opnieuw heeft burgemeester Tjeerd van der Zwan een woning gesloten vanwege het aantreffen van een handelshoeveelheid harddrugs. Deze keer gaat het om een woning aan de Kalmoeshof . De woning is voor drie maanden gesloten. 

In de afgelopen periode zijn er woningen gesloten aan De Munt, Europalaan, Lindegracht en Appelhof. 

Doel van deze sluiting is de loop naar de woning weg te nemen en herhaling ter plekke te voorkomen zodat omwonenden niet met overlast, onrust en onveilige gevoelens blijven zitten. De huurwoning blijft tijdens de sluiting vergrendeld en met posters is aangegeven waarom het pand gesloten is.

Samen verantwoordelijk

De buurt gaf aan overlast te ervaren door de vele aanloop van en naar de woning. “Daarnaast kwamen er signalen binnen dat er niet alleen drugs werden gebruikt, maar mogelijk ook verhandeld. Deze meldingen waren voldoende voor de politie om de woning te doorzoeken. Er werd een handelshoeveelheid van verschillende soorten harddrugs aangetroffen. Voor de omwonenden zien we dat zo’n ingreep in de buurt leidt tot meer rust. En het heeft een positief effect op veiligheidsgevoelens en leefbaarheid in de wijk,” zegt teamchef van de politie Marjolein Wildeman.

“Het sluiten van een woning is een forse maatregel,” vult burgemeester Tjeerd van der Zwan aan. “We doen dit om de bekendheid van de woning als drugspand te doorbreken. Tegelijkertijd is het natuurlijk zuur voor de verhuurder dat zijn pand nu gesloten is.”
De burgemeester geeft aan dat het reden te meer is om alert te zijn op aan wie je een appartement of een woning verhuurt. “Het is een duidelijk signaal: we pakken deze ondermijnende activiteiten aan in de gemeente. Uiteindelijk wil iedereen in een veilige gemeente Heerenveen wonen. Dat betekent dat ook de inwoners zelf een rol hebben. Ik roep hierbij onze inwoners dan ook op om vermoedens van drugshandel en -overlast te melden bij de politie, of bij Meld Misdaad Anoniem.”

Damoclesbeleid

Het Damoclesbeleid is erop gericht om verkoop, aflevering of verstrekking van drugs in of vanuit een woning of bedrijfspand (definitief) te beëindigen en beëindigd te houden.

De burgemeester kan op basis van artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet een last onder bestuursdwang opleggen als in woningen of (niet voor het publiek toegankelijke) lokalen een middel als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is.




Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden