Nasleep van grote brand in Gorredijk is 'emotionele rollercoaster'

Foto: Henk Stoelwinder

GORREDIJK - Een rouwproces en een emotionele 'rollercoaster': zo noemt directeur Werner Ritmeester van Frederik Interieurs in Gorredijk de periode na 24 december. Op die dag ging het bedrijf volledig verloren door een grote brand.

"De eerste keren dat je langs dat pand loopt, dat is gewoon immens triest." Het afbranden van het gebouw was voor alle medewerkers erg moeilijk, vertelt Ritmeester.

"Het is het levenswerk van veel mensen. We hadden er juist zin in om 3 januari weer te beginnen met zijn allen, en gas te geven in het nieuwe jaar. Als je dan ziet dat al die energie eigenlijk weg is en je weer opnieuw moet beginnen, dat voel je wel in je ziel."

Momenteel is er veel medewerking en begrip van klanten nodig om meer ruimte op de projecten te krijgen. Het bedrijf is net één grote puzzel die in elkaar moet worden gezet. Door extern te produceren en andere werkplekken te 'lenen', zet Frederik Interieurs de eerste stap om weer helemaal overeind te komen.

Voor iedereen anders

Ritmeester merkt dat alle medewerkers verschillend met de situatie omgaan. De één zet één stap in het afgebrande pand, kijkt even en loopt dan direct weer naar buiten om er niets mee te maken te hebben. De ander is een week bezig met schoonmaken en het zoeken van gereedschap om te kijken of er nog iets te redden valt.

Maar allemaal hebben ze dezelfde nachtmerries en worden ze 's nachts wakker van de zachtste geluiden in het huis.

Toch haalt Ritmeester nieuwe energie en enthousiasme uit de hele situatie. Ondanks de grote hoeveelheid die verloren is gegaan in de brand is er volgens hem altijd ruimte voor nieuwe, mooie kansen. En de rest van de medewerkers zet ook standvastig de schouders eronder.

Ritmeester heeft er vertrouwen in dat het bedrijf er weer helemaal bovenop komt. Met veerkracht kan de mens veel. Het wordt een rouwproces van maanden, of zelfs jaren, maar zoals Ritmeester zegt: "Aan het einde van het jaar moeten we het feestje vieren dat we het gered hebben."

Beluister HIER het radiofragment van Omrop Fryslân!