Jaarwisseling Heerenveen; geen grote incidenten wel veel meldingen voor politie

HEERENVEEN – De jaarwisseling is zonder grote incidenten verlopen in Heerenveen. Wel had de politie het de gehele nacht druk met verschillende meldingen. 

De brandweer van Heerenveen rukte drie keer uit voor brand en éénmaal voor een automatisch brandalarm. De brandweer van Nieuwehorne rukte uit voor een buitenbrand in Jonkerslan. Ter plaatse bleek dat blussen niet noodzakelijk was.

Burgemeester Tjeerd van de Zwan was om 22.00 uur aanwezig op het politiebureau van Heerenveen. Hij wenste tijdens een briefing de dienstdoende politiemensen een veilige dienst.

GrootHeerenveen redacteur Dennis Stoelwinder ging de nachtdienst mee met politiemannen Johannes Bron en Jan Graafstra. Het was de laatste oud & nieuw dienst voor Bron. Hij gaat dit jaar met welverdiend pensioen.

Op surveillance

Het is tien uur in de avond als Bron en Graafstra zich klaarmaken voor de nachtdienst. Ook de mobiele eenheid is aanwezig op het politiebureau. Zij werken deze nacht vanuit Heerenveen. Dit geld ook voor een zogeheten aanhoudingseenheid.  Na een briefing kunnen Bron en Graafstra op pad. Het is elf uur als de dienders van oude stempel het bureau verlaten en met de politiebus het centrum in rijden. Her en der schieten de meest uiteenlopende kleuren vuurwerk de lucht in. Verder is het rustig op straat. Even voor twaalf uur komt er een spoedmelding binnen. De meldkamer vraagt op met spoed naar de Dotterhof te gaan. Hier zou  een heg in brand naast een woning. Ter plaatse bleek dat buurtbewoners de brand al hadden geblust. Na een praatje met de buurtbewoners gaat het tweetal richting het bureau. Het is bijna twaalf uur. In het bureau is echter een agent te bekennen. Zij staan namelijk allemaal op het dak naar enorm veel vuurwerk te kijken. Nadat iedereen elkaar veel goeds voor 2023 heeft gewenst gaat het los qua meldingen.

Er komt een melding binnen van ruzie in de wijk Nijehaske. Twee politie-eenheden en een hondengeleider gaan op de melding af. Ter plaatse blijkt dat alles rustig is. De veroorzaker is alweer vetrokken. Direct na deze melding is het weer raak. Het is onrustig op de Greiden. Bron en Graafstra rijden richting het winkelcentrum in de wijk. Hier verzamelen meerdere eenheden. Twee politiemensen zijn inmiddels te plaatse. De rust is wedergekeerd en de eenheden kunnen met vervolg.

Het is bijna één uur. Tijd om even in het centrum te kijken. Voor De Swetser staat al een flinke groep te wachten tot de deuren open gaan. Ook café Bleeker is open. Het is op straat gezellig en de sfeer is gemoedelijk. Ook burgemeester van der Zwan neemt een kijkje. Er worden veel handen geschud met horecapersoneel en beveiligers van Phoenix Security. Dit beveiligingsbedrijf houdt een oogje in het zeil in het centrum.

In een hoekje zit een meisje op een bankje. Ze is dronken en mag niet naar binnen bij De Swetser. Graafstra gaat een praatje met haar maken. Al snel blijkt dat zij minderjarig is en zo dronken als een loetje. Er wordt besloten haar ouders te bellen. Het meisje weet echter niet meer hoe zij haar telefoon moet ontgrendelen. Er wordt besloten om de jongedame voor haar eigen veiligheid mee te nemen naar het bureau. Hier is zij door haar ouders opgehaald nadat het nummer van de ouwelui was achterhaald.

Op straat blijft het vuurwerk maar omhoog schieten. Er worden nog diverse meldingen afgereden. Allemaal kleinere incidenten. De mobiele eenheid heeft een paar keer paraat gestaan buiten Heerenveen.

Het gehele verhaal over de laatste nachtdienst van politieman Johannes Bron lees je in de januari editie van maandblad GrootHeerenveen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden