Brandweerman Eise Dijkstra na dertig jaar uitgeblust

HEERENVEEN – Brandweerman Eise Dijkstra is donderdagmiddag in het zonnetje gezet bij Grandcafé ’t Gerecht in het centrum van Heerenveen. 

Dijkstra stopt na dertig jaar als uitrukkend brandweerman. Hij blijft nog wel enkele jaren clusterhoofd binnen brandweer Fryslân.

Rond half zes kreeg de brandweer melding van een vreemde lucht bij de horecagelegenheid aan het Gemeenteplein. De brandweer van Heerenveen kwam met alle voertuigen ter plaatse. Dijkstra rukte uit als Officier van Dienst. Bij aankomst bleek het gehele Gemeenteplein vol met brandweerwagens te staan. Van een vreemde lucht was geen sprake. Met een brede lacht op het gezicht stapte Dijkstra uit zijn wagen.

Op het plein is Dijkstra toegesproken door enkele collega’s. Daarnaast werden er nog even wat herinneringen opgehaald. Nadat er een groepsfoto was gemaakt kreeg Dijkstra een etentje bij ’t Gerecht aangeboden door een aantal collega’s.

,,Ik ben in totaal dertig jaar actief brandweerman geweest. De laatste negentien jaar als Officier van Dienst. Veelal in het gebied Heerenveen, De Fryske Marren en Opsterland. Het is nu mooi geweest. Ik heb zo’n beetje alles wel meegemaakt. De meest bizarre week als Officier van Dienst was de laatste week van december 2006. Het begon met een grote brand aan het Breedpad in het centrum van Heerenveen. Ik rukte uit vanuit Joure. Helaas wou mijn dienstwagen niet starten. Ik heb snel wat spullen bij elkaar gepakt uit de dienstwagen en ben vervolgens in mijn privéwagen naar Heerenveen gereden. Hier kreeg ik een pittige en langdurige klus voor de kiezen. De volgende dag was het opnieuw raak. Nu een grote brand in een botenloods te Haskerdijken. Hierbij kwam asbest vrij. Ook dit was een flinke klus. Op oudejaarsavond was het weer raak. Deze maal stond de Wibra in het centrum van Heerenveen in lichterlaaie. Klaar met deze klus kon ik gelijk door naar Jubbega. Hier woedde een flinke brand in een leegstaande woning. Ik maakte in enkele dagen veertig uitrukuren. Het is hollen of stilstaan bij de brandweer. In mijn geval was het vaak hollen. Nu is het aan de jongere collega’s. Voor hen maak ik graag plaats. De komende jaren ben  ik nog actief als clusterhoofd binnen brandweer Fryslân. Helemaal afscheid nemen van de brandweer doe ik dus nog niet, maar ik ben wel uitgeblust!” vertelt Dijkstra voordat hij aanschuift bij het diner in ’t Gerecht.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden