Brandweer Heereveen houdt zijn vrijwilligers fit

HEERENVEEN - Na een goed gesprek met initiatiefnemer en vrijwilliger van Brandweer Heerenveen, is medio juni gestart met trainingen bij de brandweer op de maandagavond. 

Dit initiatief is tot stand gekomen omdat Brandweer Fryslân, waar de post Heerenveen een onderdeel van is, vanaf dit jaar een sportregeling heeft. De sportregeling houdt in dat iedere post een budget krijgt om sportmateriaal aan te schaffen of om een trainer in te huren die de sportles verzorgt.

Jelmer: ‘Om te voorkomen dat sportmateriaal niet op de juiste manier gebruikt wordt en om blessures te voorkomen hebben we ervoor gekozen om een trainer in te huren die met geschikte materialen komt om ook een goede krachttraining te kunnen geven. Hierbij zijn we uitgekomen op de Sportwagen van Fitstudio Sayan. Dennis Noor van Fitstudio Sayan neemt deze lessen voor zijn rekening. Hij gaat elke week met veel plezier, in de sportwagen, naar de locatie van de brandweer om een uitdagende les te geven. Een vraag vanuit Dennis was of de vrijwillige brandweer niet al fit genoeg zou zijn? Hierop laat Jelmer weten: ‘de brandweermensen zijn een afspiegeling van de samenleving, de één is dus sportiever en wellicht beter in vorm dan de ander. Iedere brandweervrijwilliger moet periodiek een (sport)keuring afleggen waarin gekeken wordt naar de fysieke gesteldheid om het werken bij de brandweer te kunnen doen. Als je sport, is het wel gemakkelijker om deze keuring te doorlopen".

De les start om 19.30 uur. Voor die tijd heeft Dennis alle materialen uitgeladen en staat alles gereed om te starten. De vrijwilligers komen elke week gemotiveerd naar de les. Na een korte warming-up en een duidelijke uitleg van de oefeningen wordt er gestart met de training. Veel van de trainingen starten met een EMOM (Every Minute, On the Minute). De vrijwilligers werken 40 seconden, waarna ze 20 seconden hebben om door te wisselen. Zo werken ze een aantal oefeningen af, voordat ze even de tijd hebben om bij te komen. Na het eerste deel van de training maken ze zich op voor het tweede gedeelte. Dit is vaak een combinatie tussen kracht en conditie. Er worden bijvoorbeeld oefeningen uitgevoerd in aflopende herhalingen, waarbij de oefeningen variëren van push-ups tot jumping jacks en van lunges tot kettlebell swings.

 

Alarm

Inmiddels is het al een paar keer voorgekomen dat halverwege de training een aantal sportende vrijwilligers ineens weg moesten voor een alarm. Ze gaan dan op pad om het incident te bestrijden. Bij de Brandweer in Heerenveen werken ze in drie groepen die per toerbeurt een week dienst hebben. Bij het sporten zijn mensen uit alle groepen aanwezig. Uiteindelijk wordt de training afgesloten met een korte cooling-down, in de vorm van een aantal rekoefeningen. Na de training is er tijd om wat te drinken en even wat met elkaar te praten. Soms kan Dennis het dan niet laten om hier en daar nog wat tips te geven over een stukje voeding waarbij eiwitten een belangrijk onderdeel zijn voor het herstel van het lichaam.

Op de vraag of het aan te raden is voor andere brandweerposten of bedrijven is Jelmer zijn antwoord duidelijk. ‘Ik kan het andere bedrijven en zeker brandweerposten zeker aanraden, samen sporten is goed voor de saamhorigheid. 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden