Agent die op tractor schoot moet op 10 november voorkomen

HEERENVEEN - De agent die bij boerenprotesten op de tractor schoot van de 16-jarige Jongen moet op 10 november voorkomen. De zaak komt voor de Blauwe Kamer in Utrecht.

Dat is een soort rechtbank die strafzaken behandelt tegen politiemensen die verdacht worden van het gebruik van geweld. Het Openbaar Ministerie heeft dit bevestigd na vragen van Omrop Fryslân.
 
Het incident vond plaats op 5 juli 2023, toen boeren met trekkers protesteerden tegen de stikstofplannen van het kabinet. De 16 jarige jongen reed de rotonde bij de A32 in Heerenveen op en werd daarna door een politieman beschoten.
 
Het Openbaar Ministerie besloot naar aanleiding van het incident het strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Op basis van het onderzoek wordt de man vervolgd voor poging tot doodslag.
 
De politie zegt als reactie daarop dat een "objectieve controle" op het handelen van de politie door de rechtbank belangrijk is. Ze stellen dat de politieman in kwestie zich in de situatie bedreigd voelde.

"Dit incident heeft een enorme impact gehad, met name op de bestuurder van de trekker en zijn directe omgeving", aldus de politie. "Ook op de betrokken agent en zijn naaste collega's is de impact groot."
 
De politieman moet dus voorkomen bij de Blauwe Kamer, die sinds juli vorig jaar alle zaken van opsporingsambtenaren behandelt die vervolgd worden voor het gebruiken van geweld bij hun werk.

Voorheen werden dergelijke zaken in de eigen arrondissementen behandeld, maar de voormalige minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus vond dat de instelling van zo'n kamer nodig was "omdat dit soort zaken extra deskundigheid van rechters vereist."

Volgens de Raad voor de Rechtspraak is een Blauwe Kamer overbodig. Kees Sterk (lid van deze raad) zei in 2019 tegen de Tweede Kamer dat alle rechtbanken in Nederland deze zaken wel kunnen afhandelen en dat een speciale kamer niet hoeft.

"De spreiding van rechtszaken dient ook een doel: het zorgt voor een goede bereikbaarheid en waarborgt daarmee de toegankelijkheid van rechtspraak. Dat is niet alleen belangrijk voor de betrokken agenten. maar ook de mogelijke slachtoffers en nabestaanden."
 
In de ogen van Sterk gaat het bovendien om een paar zaken per jaar. "En die zijn niet zo complex dat daarvoor bijzondere rechterlijke expertise nodig is."

De eerste zaak bij de Blauwe Kamer was op 11 april van dit jaar. Daarbij moest een agent voorkomen die op 17 maart 2022 in Waalwijk een 27-jarige man heeft doodgeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie was er geen noodzaak om de trekker over te halen. De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld, dat gebeurt later.