Tjongerschans en MCL samen verder als Frisius MC

Gezond en fit
Luchtfoto Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen.
Luchtfoto Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen. Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - De ziekenhuizen van Leeuwarden en Heerenveen gaan samen verder onder de naam Frisius MC.

Na 1 januari 2025 is Frisius MC één organisatie met twee hoofdlocaties in Heerenveen en Leeuwarden.

“Belangrijkste doel is dat de ziekenhuislocaties samen goede zorg blijven leveren aan de huidige en nieuwe patiënten”, schrijven de ziekenhuizen in een verklaring.

De ziekenhuizen hebben in 2022 al gezegd dat ze willen fuseren. De naam Frisius MC is gekozen met een groep medewerkers.

Waarom Frisius?

“De uit Dokkum afkomstige Gemma Frisius was arts, een groot Fries wetenschapper en bovendien erg innovatief in de 16e eeuw”, melden de ziekenhuizen. “Het is hem niet aan komen waaien. Hij was mank bij de geboorte, maar is daar uiteindelijk van genezen.””

Frisius past bij de provincie, maar sluit de omliggende regio’s, waar het ziekenhuis ook zorg voor biedt, niet uit. Daarnaast is de naam kort en krachtig en heeft het een Friese klank. De toevoeging MC staat voor medisch centrum.” 

De naamswijziging wordt geleidelijk doorgevoerd, melden de ziekenhuizen. Het kan dus zijn dat na 1 januari de ‘oude’ logo’s van MCL of Tjongerschans nog te zien zijn.Op korte termijn gaat er voor patiënten niet veel veranderen, zeggen de ziekenhuizen.

Op langere termijn is de verwachting dat het zorgaanbod op beide locaties verandert. Sommige behandelingen worden dan maar in een ziekenhuis gedaan. Volgens de ziekenhuizen blijft het tekort aan (zorg)medewerkers een grote uitdaging. Het kan zijn dat medewerkers op termijn op een andere locatie aan het werk komen.

Meer fusies

De fusie van het MCL in Leeuwarden en Tjongerschans in Heerenveen is de eerste. De hogere normen voor artsen, de kosten en ook de vergrijzing van Friezen en het zorgpersoneel zijn de redenen voor plannen voor nog een andere fusie: die van Tjongerschans en Antonius in Sneek. 

In juni 2023 werd het voornemen voor die fusie bekend gemaakt en nu wordt hard gewerkt aan de plannen. De fusie tussen Tjongerschans en Antonius moet, als iedereen akkoord gaat, in 2033 een nieuw ziekenhuis opleveren in Joure. De beide andere ziekenhuizen gaan dan dicht.