Joure krijgt ziekenhuis, ziekenhuizen Heerenveen en Sneek sluiten op termijn

Gezond en fit
In Joure zal een ziekenhuis worden gebouwd. Ziekenhuis de Tjongerschans zal samen met het Antonius Ziekenhuis in Sneek op termijn gaan sluiten..
In Joure zal een ziekenhuis worden gebouwd. Ziekenhuis de Tjongerschans zal samen met het Antonius Ziekenhuis in Sneek op termijn gaan sluiten..

JOURE - Op termijn zullen ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen en het Antonius Ziekenhuis in Sneek gaan sluiten. In de plaats daarvan komt er een nieuw ziekenhuis in Joure.

Vandaag zullen de plannen tijdens een persconferentie worden toegelicht. Door de sluiting van de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen streven de betrokken partijen ernaar de toekomst van de gezondheidszorg veilig te stellen. De ziekenhuizen in Leeuwarden en Drachten blijven wel open.

De sluiting van de ziekenhuizen en de bouw van het nieuwe ziekenhuis zullen naar verwachting de komende tien jaar plaatsvinden. Het nieuwe ziekenhuis in Joure zal ook patiƫnten uit Flevoland bedienen.

In november 2022 kondigden het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Tjongerschans nog aan dat ze vanaf 2024 wilden fuseren om zo toekomstbestendig te zijn. Dit traject staat los van het lange termijnscenario. Het fusietraject tussen MCL en Tjongerschans gaat door volgens de tussen de beide ziekenhuizen gemaakte afspraken.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is Ernst Kuipers moet over de plannen nog een besluit nemen.