Afbeelding
Foto: Lydia Annema

Open Watersportdag

zaterdag 20 april 2024 10:00

REGIO HEERENVEEN - Niet elkaar concurrentie aandoen, maar juist samenwerken. Dat hebben ze bij de Open Watersportdag (zaterdag 20 april) in de regio Heerenveen goed begrepen, want de programma’s volgen elkaar die dag mooi op in achtereenvolgens Heerenveem, Aldeboarn en Akkrum. 

Het is de tweede achtereenvolgende keer dat er is gekozen voor deze formule, zegt Hans Bijker, de zoals hij dat zelf omschrijft ‘kartrekker’ van festiviteiten rond de Open Watersportdag. 

‘Akkrum opent’

Hans Bijker: “We hadden jarenlang ‘Akkrum Opent’ in ons dorp als opening van het waterportseizoen. Dat werd steeds groter en groter, eigenlijk te veel. Ik kon het niet meer combineren met mijn werk. De gemeente Heerenveen wilde graag het watersportgevoel óók als regio uitdragen en zo is eigenlijk de samenwerking ontstaan. Een groot verschil met het verleden is de omvang. Het eerste jaar duurde de dag tot een uur of zes uur ’s middags; het concentreerde zich rond de haven van De Drijfveer. Er stond een gitarist te spelen; er waren wat bedrijven, en in de haven kon je van alles uitproberen. Toen hadden we bedacht dat er ook een avondprogramma moest komen en stonden er ’s avonds bands te spelen en kreeg het dagprogramma een foodtruckachtige sfeer. Tot diep in de nacht ging dat door.” Bijker lacht: “Dán was het watersportseizoen wél geopend.”

Toegangspoort van de gemeente

De hoofdmoot van de Open Watersportdag ligt nog steeds in Akkrum, want er mag gerust worden gesteld dat Akkrum hét watersportdorp en daarmee dé toegangspoort van de gemeente is. Bovendien mag bekend zijn dat ze het in Akkrum leuk vinden om dingen te organiseren. 

Bijker: “Het is nu veel compacter dan in het verleden, maar beslist niet minder leuk. In de haven doen we ’s middag het traditionele klompkesilen, en wedstrijdjes met radio-bestuurbare bootjes; daarnaast willen in de eigen tent aandacht besteden aan het honderdjarig bestaan van Watersportverenging Akkrum en dan is het rond vijf uur gebeurd met het middagprogramma. Dan staat er intussen op het terras van restaurant De Koken op de jachthaven een bandje te spelen en kunnen mensen daar als afsluiting tot een uur of zeven, acht een borreltje drinken en een hapje eten en dan is het klaar.” 

Familie Klomp

Even terug naar het klompkesilen, want aardig te noemen is dat een van de vaste deelnemers elk jaar een familie is die luistert naar de toepasselijke naam Klomp. En ook niet onbelangrijk te vermelden is dat je niet per se een eigen klomp nodig hebt om mee te kunnen doen. De organisatie heeft er een aantal liggen. Aardig was ook dat wethouder Hedwich Rinkes van de gemeente Heerenveen vorig jaar de prijsuitreiking deed. Wie weet en is de wethouder dit jaar wéér van de partij.  

Nooit enorme mensenmassa’s 

Het programma van de Open Watersportdag op 20 april is dan wel compacter dan in het verleden; wat niet is veranderd is dat festiviteiten op deze dag zich toespitsen op en rond de jachthaven van De Drijfveer in Akkrum. Een bootverhuurder legt er wat boten neer; er komen wat sloepachtige boten; het idee is dat er een parcours wordt uitgezet die kinderen met kleine roeiboten kunnen afleggen. 

Bijker: “We hebben nooit enorme mensenmassa’s, maar altijd een gemoedelijke sfeer. Je kunt van alles uitproberen. Wil je een keer op een supboard? Denk je erover een keer een kano te huren? Of je wilt ervaren hoe het is om met een zeilboot te vare? Alles is die dag mogelijk. Het is een hele ontspannen dag, doordrenkt met watersportactiviteiten. Er gebeurt van alles in zo’n jachthaven; ik denk dat dat de grootste aantrekkingskracht is.”

Activiteiten zaterdag 20 april

De Open Watersportdag begint om tien uur. In Heerenveen is dat met Roeivereniging Aengwirden aam de Wetterwille 50; en met een sup clean-up en een jeugdviswedstrijd in en nabij De Kolk (tegenover het Posthuis. In Aldeboarn is er sloeproeien aan de Weaze 73; er zijn wandelingen rond de Boarn, en Watersportvereniging Aldeboarn houdt Open Huis. 

De activiteiten in Akkrum beginnen om twee uur. In Jachthaven De Drijfveer zijn er proefvaarten en is er sloeproeien; er zijn activiteiten voor de jeugd, zoals klompkesilen en RC zeilen en van vier uur tot acht uur is er live muziek in De Koken.

Open Watersportdag in Akkrum, Aldeboarn en Heerenveen