Andries Noppert terug in basis sc Heerenveen

Door: Omrop Fryslân Sport
Afbeelding
Foto: sc Heerenveen / FPH

HEERENVEEN - “We zien een andere Andries op het trainingsveld”, zo verklaart assistent-trainer Paul Simones de keuze om Andries Noppert weer op te stellen in de basiself in plaats van Mickey van der Hart. “We denken dat het nu het moment is om de wissel te plaatsen.”

Noppert was in 2022 nog eerste doelman van Oranje op het WK, maar daarna belandde zijn carrière in een neergaande spiraal. Eerst raakte hij geblesseerd, waardoor hij maanden aan de kant stond. En in februari van dit jaar verloor hij zijn basisplaats aan Van der Hart na een serie van fouten.

Nu draait de technische staf van Heerenveen die beslissing terug. “Maar wij hebben zeker geen spijt gehad van de keuze destijds. Het is goed geweest dat we Andries hebben gepasseerd. Die is met zichzelf aan de slag gegaan, ook buiten Heerenveen om”, zegt Simonis, en dat heeft dus gewerkt. 

“We willen iets anders, dat heeft niets te maken met het optreden van Mickey”, stelt Simonis. “Hij heeft het in onze ogen hartstikke behoorlijk gedaan.”

Historische nederlaag

Afgelopen donderdag verloor Heerenveen met 0-8 van aanstaand landskampioen PSV. Het is de grootste nederlaag uit de clubhistorie. Toch heeft het hoge aantal tegengoals in die wedstrijd volgens Simonis niets te maken met de keeperswissel.” Dat was een collectief falen. Iedereen is daar door de ondergrens gezakt.” 

“We kiezen nu voor het onderscheidende van Andries”, legt Simonis uit. “Dat is zijn lengte, zijn persoonlijkheid, zijn reflexen; een goede Andries, die we allemaal nog op onze netvlies hebben, kan echt punten pakken voor een ploeg. Zo hebben wij die keuze gemaakt.”

‘Iets doorbreken”

Noppert wilde zelf nog niet op de keeperswissel reageren. Hij wil zich eerst focussen op het keepen van een goede wedstrijd. Van der Hart was donderdag ook niet beschikbaar voor een reactie. Aanvoerder Sven van Beek wilde er wel wat over zeggen.” Je verliest met 8-0 van PSV, en we gaan nu een fase in waar we zeker de punten moeten gaan halen. Ik zeg niet dat dat niet kan met Mickey, maar ik denk dat de trainer ervoor wilde kiezen om iets te doorbreken”, zegt Van Beek. 

Van Beek heeft veel vertrouwen in Noppert. “Wij hebben samen een hele mooie reeks neergezet. Mensen vergeten dat hij een WK-keeper is geweest, dus ik denk dat wij ook wel wat meer waardering naar hem mogen uitspreken. Het is een wereldkeeper.”

Bron: Omrop Fryslân