Interessante informatie over Friese domeinnamen

In bedrijf
Interessante informatie over Friese domeinnamen
Interessante informatie over Friese domeinnamen Eigen foto

INGEZONDEN - Wanneer je over het internet surft, dan valt je waarschijnlijk op dat de meeste domeinnamen een ‘.nl’ en ‘com’- extensie hebben. 

Tenminste, wanneer je in Nederland surft, want anders heb je logischerwijs met de extensies van andere landen te maken. Deze extensies zijn gangbaar en ze brengen enerzijds verschillende voordelen met zich mee. Ze zijn relatief goedkoop en het voelt vertrouwd. Maar de bekendste extensies zijn soms ook nadelig. 

Er zijn namelijk al veel domeinnamen bezet, waardoor je minder snel origineel uit de hoek kunt komen. Ook val je minder op met een reguliere extensie. Wat veel mensen niet weten is dat er ook een speciale extensie is voor inwoners van de provincie Friesland. Deze domeinnaam heeft het achtervoegsel ‘.frl’. In dit artikel vertellen we je graag meer over deze extensie voor Friese domeinnamen. 

De fameuze 1-aprilgrap 

Op 1-april houden mensen elkaar in Nederland voor de gek. Dat is al een lange tijd een traditie die erg leuk is. Sommige grappen zijn tamelijk eenvoudig, zoals ‘je veter zit los’, maar er zijn ook meerdere fameuze 1-aprilgrappen die zeer professioneel worden aangepakt. 

Een goed voorbeeld daarvan was de grap over Friese domeinnamen. In 2006 kondigde namelijk een fictieve stichting, genaamd SIDF, aan dat er ook een domeinnaam voor Friesland zou komen, met de afkorting .fy. 

Meerdere bedrijven en omroepen werkten mee aan de 1 aprilgrap. Niet alleen Omrop Fryslân, maar ook de populaire nationale zender Radio Veronica. Ook de internetprovider pakte het serieus aan en voegde het domein daadwerkelijk toe aan de server, waardoor er één website met die extensie was. 

Al met al een hartstikke leuke grap waar veel mensen logischerwijs intrapten, want zo onrealistisch was het niet. Zeker niet als je beseft dat een Friese domeinnaam registreren later daadwerkelijk zou kunnen. 

Hoe zit het met de populariteit van Friese domeinnamen?

Welnu, een echte Friese domeinnaam registreren is sinds 2015 officieel mogelijk, maar dan is natuurlijk de vraag hoe populair deze domeinnaam is. Helaas een stuk minder populair dan je zou denken. Op dit moment zijn er ruim 14.000 domeinnamen geregistreerd, maar een deel daarvan is inactief. Dit klinkt misschien als veel, maar niet als je beseft dat er miljoenen Nederlandse domeinnamen zijn geregistreerd en Friesland meer dan 650.000 inwoners telt. 

Een Friese domeinnaam is dus nog relatief zeldzaam en dit brengt ook verscheidene voordelen met zich mee voor Friese website-eigenaren die zich willen onderscheiden. Er zijn namelijk nog veel domeinnamen vrij, dus je kunt originele domeinnamen registreren. De kans is groot dat veel van die domeinnamen later veel waard worden en dan kun je ze tegen een goede prijs verkopen. 

Ook kun je met een Friese domeinnaam direct een doelgroep afbakenen en dat kan natuurlijk ook erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld producten voor de Friese markt lanceert of als je bedrijf diensten in de regio levert.