Ook op deze bijzondere manieren kun je verduurzamen

In bedrijf
Ook op deze bijzondere manieren kun je verduurzamen
Ook op deze bijzondere manieren kun je verduurzamen Eigen foto

INGEZONDEN - Verduurzamen: vrijwel iedereen is er mee bezig en dus ook de inwoners van Heerenveen. Je bent ongetwijfeld bekend met de vele algemene duurzaamheidsmaatregelen die je kunt nemen.

Denk aan het installeren van een warmtepomp, de muren isoleren en ga zo maar verder. Allemaal zeer effectieve maatregelen en misschien heb je enkelen daarvan al genomen. Maar misschien ook niet, want het is natuurlijk ook prijzig en niet iedereen heeft een gevulde portemonnee. 

Maar wist je dat je naast de bekende duurzame maatregelen ook veel andere maatregelen kunt nemen? Waarschijnlijk zijn het maatregelen waar je niet direct aan denkt, maar die toch een grote impact hebben op je portemonnee en het milieu. Zeker wanneer een grote groep deze maatregelen neemt. 

Duurzame wijnen aankopen

Ben je het type dat wel van een drankje houdt, zoals een glaasje wijn bij het eten? Dan weet je ongetwijfeld dat er veel verschillende soorten wijn op de markt zijn. Niet alle wijnen worden echter duurzaam gemaakt, maar gelukkig verkopen ze bij Bergovino wel duurzame wijnen. 

Deze wijnen brengen verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats is de duurzame productie beter voor de wijngaard en de werknemers. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit, want bij de productie worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dus als je wilt genieten van een wijntje én bij wilt dragen aan een betere wereld, dan doe je er goed aan om duurzame wijn aan te kopen!

Een deurveer plaatsen 

Heb je een groot gezin met jonge kinderen en veel verschillende kamers in je woning? Dan weet je ongetwijfeld hoe lastig het is om het in de winter warm te houden. Je hebt misschien de verwarming aangedaan in de woonkamer en het wordt net lekker warm. Dan gaat plots iemand een andere kamer in en die vergeet de deur dicht te doen. Het duurt niet lang voordat het dan weer hartstikke koud is. 

Dit klinkt misschien als een klein probleem, maar op de lange termijn moet je daardoor veel meer stoken. Openstaande deuren zorgen dus niet alleen voor een onaangename temperatuur in je woning, maar ook voor een hogere energierekening en het is bovendien ook nog eens slecht voor het milieu. Gelukkig is hier een oplossing voor: je hebt namelijk de mogelijkheid om een deurveer te plaatsen. De deuren sluiten dan automatisch en dat voorkomt veel frustraties. 

Een douchetimer plaatsen

Douchen na een lange werkdag of nadat je lekker hebt gesport is natuurlijk heerlijk. Het water lekker laten stromen en optimaal genieten. Maar de kans is groot dat je veel te lang in de douche blijft hangen en dat is weer slecht voor je energierekening en het milieu. Voorkom verleidingen en plaats daarom een douchetimer. Dan gaat de douche na een tijdje automatisch uit.