‘De Tocht’ van Lemster Madelene van Beuzekom beste musical van Nederland

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Madelène van Beuzekom
Madelène van Beuzekom Eigen foto

LEMMER - Zo’n tien jaar geleden zette Lemster Madelene van Beuzekom de plannen voor de Elfstedentocht als musical op papier. In oktober beleefde ‘De Tocht’ zijn premiére in het speciaal gebouwde Friso Theater. Woensdagavond riep het publiek de musical uit tot beste van Nederland. Met 69% van de stemmen bleef de voorstelling Mama Mia en Soldaat van Oranje voor.

‘De Tocht’, waarvoor inmiddels meer dan 200.000 kaarten zijn verkocht, kreeg ook de Musical Award voor het beste decor. “Er is een last van onze schouders gevallen”, zei Foppe van der Veen, een van de initiatiefnemers van de musical, na de bekendmaking. “Het was heel spannend. We zijn begonnen met niets en dit is een heel grote erkenning.”

De uitreiking werd live uitgezonden op NPO1, waar de hoofdrolspelers de prijs in ontvangst namen. Een paar honderd betrokkenen bij de musical volgden de uitreiking in het Frisotheater in Leeuwarden in feestelijke sfeer.

De Tocht is een musical over een groepje vrienden die met elkaar de Elfstedentocht rijden, een belofte die ze elkaar als kind hebben gemaakt. Er is een speciaal theater gebouwd aan de rand van Leeuwarden met een ijsvloer die kan draaien.

Nog tot de zomer
De initiatiefnemers maakten enkele weken geleden bekend dat de musical nog doorgaat tot de zomer en dan stopt. Volgens de organisatie is het publiek minder voorspelbaar geworden, waardoor het financieel te riskant is om een heel nieuw seizoen te draaien.

Bron: Omrop Fryslan

Het feest in het Friso Theater