Melle Dekker uit Lisse is Feanfan

Algemeen
Melle Dekker uit Lisse is Feanfan
Melle Dekker uit Lisse is Feanfan Eigen foto

HEERENVEEN - Supporters van sc Heerenveen komen niet allemaal uit de naaste omgeving. Ze komen uit alle windstreken en hebben allemaal een uniek verhaal over het ontstaan van hun liefde voor de Friese club in het pompeblêdenshirt. 

Een van hen is Melle Dekker, een geboren Randstedeling. Hoewel zijn ouders en broer fervente Ajax-supporters zijn, koestert Melle zo’n diepe band met sc Heerenveen, dat hij zijn eigen fanaccount met de naam Heerenveenfanpage is begonnen. Het aantal volgers groeit nog iedere dag.

Melle Dekker is achttien jaar en woont in het Zuid-Hollandse Lisse. Voor dit interview hebben we afgesproken bij het beeld van voetballegende Abe Lenstra, voor aanvang van een thuiswedstrijd van sc Heerenveen. Melle kwam meestal met het openbaar vervoer naar Heerenveen, een reis van ongeveer drie uren. Gelukkig heeft hij inmiddels zijn rijbewijs gehaald. “Met de auto ben ik hier in een uur en veertig minuten”, zegt hij. “Dat is wel een stukje sneller.” 

Heerenveen Fanpage

De eerste vraag ligt voor de hand. Hoe is het mogelijk dat een jongen uit Zuid-Holland zo’n grote liefde voor een club in Friesland heeft gekregen? “Ik heb niet zoveel met die grote clubs uit Amsterdam en Rotterdam”, begint Melle z’n verhaal. “Toen ik zo’n jaar of tien, misschien elf was, voetbalde sc Heerenveen heel goed. Alfred Finnbogason was op dat moment de spits en de club onderscheidde zich op een positieve manier. Hoe het verder is gegaan, weet ik zelf niet eens precies. Ik ben sc Heerenveen actief gaan volgen en werd steeds meer supporter. Op een zondagochtend, het was match day, heb ik een fanaccount aangemaakt. Dit account is uitgegroeid tot de populaire Heerenveenfanpage en gaat al richting 9.000 volgers. Het zou fantastisch zijn als dit er 10.000 worden.

Aantal ‘likes’

Een fanpage onderhouden wanneer de resultaten van de club fantastisch zijn, is heel erg leuk. Maar bij een voetbalclub zijn er ook altijd mindere perioden. Melle lacht om de vraag wat voor de populariteit van zijn fanpage het beste is, de goede of de slechte tijden. “Dit seizoen maken we van alles mee maar ik weet het niet precies”, antwoordt hij. “Ik merk wel dat ik meer ‘likes’ ontvang, wanneer sc Heerenveen goed presteert.”

Spectaculair nieuws

Onlangs bracht de Heerenveenfanpage het spectaculaire nieuws dat trainer Maurice Steijn was gespot bij het Van der Valk hotel in Wolvega. Steijn zou een van de kandidaten zijn om de huidige trainer Kees van Wonderen op te volgen. “Dit bericht heeft zeker voor extra volgers gezorgd”, bekent Melle. “Via via kreeg ik deze foto toegestuurd en ik zag dat pas later omdat ik aan het werk was. Vier uur lang had ik dat goud al in handen, zonder dat ik het wist. Toen mijn bericht werd opgepikt door de bekende, grote mediakanalen zag ik mijn naam overal terug, echt heel leuk.”

Voetbalschoenen en kaarten van Pawel Bochniewicz

Melle raakt steeds meer betrokken bij de club en de spelers. “Met Pawel Bochniewicz heb ik een leuk contact. Toen ik Pawel advies vroeg over het merk voetbalschoenen, bleken we dezelfde maat te hebben. Hij kwam met het idee dat ik twee paar schoenen bij hem mocht ophalen, een paar voor kunstgras en een paar voor echt gras. Dat vind ik natuurlijk superleuk en daarvoor reis ik graag naar Heerenveen. Dit bezoek heb ik gecombineerd met het bezoeken van de training van de selectie, waar ik vervolgens mijn eigen content over kon plaatsen.

Zelf trap ik ook graag een balletje. Ik speel bij FC Lisse O19 2 op het middenveld op de nummer 10- of 8-positie in de eerste klasse, nu dus op mijn professionele voetbalschoenen. Het contact met Pawel is altijd prima. Zo regelde hij voor de uitwedstrijd van sc Heerenveen op 14 april 2024 in Almelo tegen Heracles nog twee kaarten voor mij.”

Unieke winacties

Het aantal volgers van de Heerenveenfanpage stijgt nog steeds, weet Melle, Hij verrast de trouwe volgers zo nu en dan met unieke winacties. “Voor het zevenjarig bestaan van de fanpage had ik een fantastische ‘give away’: de volgers konden een wedstrijdshirt met handtekening van Pawel Bochniewics winnen. Ook Mats Köhlert en Houssein Ali hebben hun handtekening gezet op shirts die ik weg heb gegeven. Elke dag probeer ik nieuwswaardige, originele berichten te plaatsen. Als er slecht gespeeld wordt, draai ik er niet omheen. Dat meld ik wel, al ben ik natuurlijk in de eerste plaats een fanatieke supporter van de club, die altijd hoopt op een mooie overwinning.”

Door: Gea de Jong-Oud