Teamgevoel in een individuele sport

Sport
Samen met de pupillen op de foto bij de wedstrijd.
Samen met de pupillen op de foto bij de wedstrijd.

HEERENVEEN - De lente lonkt, maar op deze dinsdagavond waar wij gastvrij worden onthaald door Simone Falkena, jeugdtrainster, op de atletiekbaan van atletiekvereniging Heerenveen, ligt de temperatuur rond het vriespunt.

De normaal rode baan is bedekt met een laag bevroren sneeuw. Op het besneeuwde binnenterrein rennen kinderen van pilon naar pilon. Niet zomaar, maar met een doel en spelenderwijs. Een andere groep is aan het verspringen. Achterelkaar door. Ze lijken er geen genoeg van te krijgen. Blije gezichten, gezonde rode wangen en twinkelende ogen sieren de baan. Niet alleen door de jeugd, maar ook door de lopers die gezellig keuvelend de baan op druppelen voor de looptraining die op het punt staat te beginnen.

Zomaar een dinsdagavond. Want atletiek is een sport van alle seizoenen en voor alle leeftijden. Alhoewel, je ziet weinig mensen nog op hun dertigste beginnen met baanatletiek. 

Vrij technisch

“Als volwassenen beginnen, dan kiezen ze voor de looptrainingen”, weet Simone Falkena. “Baanatletiek is vrij technisch. Leden die op latere leeftijd - weer - instappen hebben vaak een historie in baanatletiek. Bettie Bijker bijvoorbeeld. Ze behaalde deze winter nog een Nederlands record bij de 55+ indoor op de 800 meter. Bettie heeft in haar jeugd op hoog niveau atletiek gedaan, is jarenlang gestopt en is, toen haar zoon hier kwam trainen, weer aangehaakt. Als trainster én door zelf weer te gaan trainen. Met mooie resultaten.”

Samen resultaten behalen

Terug naar de jeugd, want daar begint het ten slotte. Hoe komen kinderen in aanraking met atletiek? Simone: “We zijn heel zichtbaar in Heerenveen. Daarnaast zijn er ook gymdocenten die tegen hun leerlingen zeggen: ‘Volgens mij is atletiek wat voor jou’. Dat zeggen ze meestal tegen kinderen die niet stil kunnen zitten of niet in een teamsport passen.” Niet in een teamsport passen betekent overigens niet dat je geen onderdeel uitmaakt van een team. Want hoewel atletiek een individuele sport is, is er wel degelijk een teamaspect. Een ‘nieuwe’ vorm van competitie bij de jeugd richt zich op samen resultaten behalen. Of zoals Simone zegt: “In teamverband kan je altijd een stapje meer.” 

Breder kiezen

Deze vorm van competitie noemen ze de ‘Athletics Champs’, legt Simone uit. “Succesbeleving is hierin een van de belangrijkste factoren. Niet door presteren, maar door plezier en kinderen het gevoel te geven vaardig te zijn. Geen exact meetlint, maar meten in welke zone je gekomen bent is daar een voorbeeld van. En niet één keer verspringen, maar twintig minuten de tijd hebben en zo vaak mogen springen als je wil. De kinderen zijn continu lekker bezig en alle atletiekonderdelen komen voorbij. Zo ontdekken ze spelenderwijs wat ze leuk en minder leuk vinden. Dat was in mijn tijd wel anders. Als kind had ik geen polsstokhoogspringen, hurk hoogspringen of voorbereidende trainingen voor discuswerpen. Als je dan als tiener gerichter gaat trainen, dan kies je voor het bekende. Nu zie dat kinderen breder kiezen, omdat ze ervaring hebben op alle onderdelen.”

Oog voor ieders talent

Wat de jeugd in de sport het meest aanspreekt, in de trainingen én tijdens de Athletics Champs, is dan ook de veelzijdigheid. Simone: “En dat het ongedwongen is, en het hier veilig voelt. Dat is wat veel ouders hier altijd zeggen. Je voelt je welkom!” Dat is ook precies waar AV Heerenveen waarde aan hecht. “Atletiek mag dan een individuele sport zijn, het gaat om het goede gevoel en dat bereik je met elkaar. Zonder goed gevoel, geen prestaties. Dat geldt voor iedereen, want hier is oog voor ieders talent. 

We hebben hier eens een meisje gehad dat blind was en geen handen en voeten zoals jij en ik. Toch kon ze meetrainen met de groep. Toen ze begon kon ze niks en op een gegeven moment kon ze zelfstandig ver- en hoogspringen. Dat doet ook wat met een groep. Eerst is het spannend, maar al snel vochten ze om wie haar tijdens de training mocht begeleiden. Ze hebben het er nog over.” 

G-groep

Een wens van de vereniging is dan ook om een G-groep te starten. Iedereen is welkom! Prestatie is fantastisch, maar als de sfeer er niet is, dan kan je ook niet presteren, is de overtuiging die hier heerst. “Als je lekker in je vel zit, de trainingen leuk zijn en de sfeer goed is, dan draagt dat bij aan de prestatie”, in de woorden van Simone Falkena.

Laat dit nou precies de warmte zijn die ik voelde op de atletiekbaan op deze winterse dinsdagavond waarop het kwik niet hoger dan nul graden Celsius kwam. 

Tekst: Annemarie Overbeek
Foto’s: Simone Falkena

Coachen van atleten op het NK teams.
Op trainingskamp met de talentengroep.
Training geven.
Samen met de andere trainers coachen bij een pupillenwedstrijd.
Trotse coach tussen prijswinnende atleten op het NK.
Warming up voor Heerenveense sprint challenge.
Training geven.
Simone Falkena
Simone Falkena