Interessante feiten over de uitvaart

In bedrijf
Interessante feiten over de uitvaart
Interessante feiten over de uitvaart Eigen foto

INGEZONDEN - Helaas is het iets waar iedereen in het leven mee te maken krijgt: het verliezen van een dierbare. Het hoort bij het leven, maar tegelijkertijd is het bijzonder pijnlijk en gaat het natuurlijk gepaard met een lang rouwproces. 

Voor een goede rouwverwerking, is het belangrijk om gepast afscheid te nemen van een naaste en dat gebeurt natuurlijk altijd met een uitvaart. 

Je hebt waarschijnlijk weleens een crematie of begrafenis bijgewoond, maar misschien ben je zelf nog nooit betrokken geweest bij de organisatie. In dat geval is het belangrijk om dit artikel door te lezen, want we vertellen je graag meer over de uitvaart. 

De termijnen voor de uitvaart zijn wettelijk vastgelegd

Wettelijk is vastgesteld wanneer een uitvaart, bij bijvoorbeeld Goedkopeuitvaart24, moet plaatsvinden. Er staat namelijk in de wet dat een overledene binnen zes werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd moet worden. Er geldt dus wettelijk gezien een maximum termijn, maar daarnaast is er ook een minimum termijn. Dit is een termijn van 36 uur na het overlijden. 

Een uitvaart vervroegen of uitstellen is soms mogelijk

In de vorige alinea las je over de wettelijke regels, maar natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. In sommige gevallen mag een uitvaart worden vervroegd of uitgesteld. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn en je moet dan wel eerst toestemming krijgen. Hieronder bespreken we enkele redenen.

Reden 1: er zijn genodigden in het buitenland

Als een genodigde in het buitenland woont, of daar bijvoorbeeld tijdelijk op vakantie is, dan kan die persoon natuurlijk niet altijd direct naar Nederland komen. Als dat niet mogelijk is, dan kan er om uitstel van de uitvaart worden gevraagd. 

Reden 2: een strafrechtelijk onderzoek

Als er eventueel sprake van een misdrijf kan zijn, dan kan de uitvaart worden uitgesteld vanwege strafrechtelijk onderzoek. Meestal zijn hier meer partijen bij betrokken, zoals de officier van justitie en de burgemeester van de gemeente. 

Reden 3: religieuze overwegingen

Ook vanwege religieuze overwegingen kan er soms toestemming worden gegeven voor een vervroegde of uitgestelde uitvaart. 

Hierboven hebben we enkele belangrijke redenen beschreven, maar het is belangrijk om te weten dat je niet altijd toestemming krijgt. Je moet dit specifiek aanvragen en vaak heb je dan ook een ondertekend verzoek nodig. Vaak moet je toestemming krijgen van een medische professional, officier van justitie, burgemeester of andere bevoegde. Afhankelijk van de situatie.

Een uitvaart kan op elke dag plaatsvinden

In principe kan een uitvaart elke dag van de week plaatsvinden. Dus ook op de zaterdagen en zelfs op de zondagen. Maar hoewel dit wettelijk gezien kan, betekent het niet dat elk uitvaartcentrum die mogelijkheid biedt. Daarom is het ook relevant om vooraf goed uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.